ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

53. MECSEK KUPA - Pécs, 2012. március 24.-25.

Nastupili smo na Mecsek Kupu 2012. u Mađarskoj i osobno sam zadovoljan postignutim uspjehom. Najvažnije od svega je skupljanje iskustva za naše natjectelje, zbog posebno točne karte i orijentacijski zahtjevnog (tehnički) terena. Konkurencija je bila jaka, ali vjerujem da su hrvatski natjecatelji ostavili zapažene rezultate. Čestitke Ani Tišljar na osvojenom prvom mjestu u Ž12 kategoriji, Tihomiru Salopeku na 2. mjestu u M35, Matjažu Štanfelu na 3. mjestu u M21E kategoriji, Tomislavu Kaniškom na 3. mjestu u M40 i Frani Markoviću na 1. mjestu u M21B. Mi smo bili dobri, a posebno bih istaknuo nastup Biljane Melmajer, koja je uspješno prošla oba dana svoju stazu. Luka i Sara napreduju i svako natjecanje je stepenica više u njihovom usponu prema pravom orijentacisti. Mi ostali smo uživali u događaju i bodrili navedene!
Nekoliko sličica



                                                         Luka je to, dobro ste zaključili!

nedjelja, 18. ožujka 2012.

Dunavski kup 2012! Prvi nastup izvan Hrvatske - uspješno!

Članovi OK Sova su odlučili nastupiti na 100-ak kilometara udaljenom natjecanju u Srbiji, pod nazivom Dunavski kup 2012. u organizaciji OK Neštin, kod mjesta Rohalj Baze. Na natjecanju je nastupilo oko 250 natjecatelja, a vrijeme je bilo pretoplo za ovo doba godine, pogotovo u odnosu na nedavne teške minuse. Na natjecanje smo odlučili ići bez pritiska uspjeha na istome, već da posjetimo jednu drugu i nama novu kartu, kao i da nastupimo među drugom konkurencijom.
Karta je bila reambulirana u siječnju i veljači ove godine, ali po izjavama naših natjecatelja putevi se nisu isticali kao što bi trebali kada se čita karta. Teren je prekrasan, otvorena šuma sa nijansama svj zelene boje, sa blagim usponima.
Iz kluba je nastupilo 6 natjecatelja, od kojih je samo njih troje uspješno završilo stazu, a ostatak je hrabro odustao nakon više od sata tumaranja ( i već spomenutih kritika na vidljivost staza ), ali svaka škola se plaća. treba čitati i druga obilježja na karti a ne samo puteve, jel tako?! To nije vrijedilo za našeg Luku Ivkovića, koji je u M16 kategoriji osvojio 3. mjesto, te najavio nastavak uspješnosti na natjecanjima, ali i izvan Hrvatske! Čestitamo!
Uglavnom, svi smo bili zadovoljni, pogotovo izraženom dobrodošlicom na natjecanje, od strane šredstavnika više O-klubova iz Srbije.
Ovo smo natjecanje iskoristili i za promociju našeg natjecanja, te su Lana i Sara "kačili" za brisaće letke, a voditelj kluba razgovarao sa predstavnicima klubova.

Evo i nekoliko slika da vidite kako je to izgledalo danas.


















Za prvi nastup Sova ove godine, sveukuono, nije loše!

utorak, 13. ožujka 2012.

Sumnja na kršenje Pravilnika!

Dragi pratitelji ovoga pisanog dijela našeg rada, danas smo dobili upit od članova Hrvatskog orijentacijskog saveza  zbog sumnje da kršimo odredbe Pravilnika za orijentacijska natjecanja. Upit se odnosi na korištenje terena na kojem će se održati natjecanje II Otvoreno prvenstvo Slavonije i Baranje, koje pokriva karta "Zlatno brdo"
Mi, kao mladi klub u Hrvatskoj, udaljeni od najbliže karte za orijentacijsko trčanje u Hrvatskoj cca 200 kilometara prijavili smo se kao organizatori natjecanja, koje će se bodovati za Kup i Sprint kup Hrvatske 2012. o čemu ste već upoznati.
Isto tako kao sportskom klubu, osnovni cilj nam je širiti broj članova i djecu upoznavati sa ljepotama ovoga sporta, što su smjernice postavljene i ispred IOF-a, koje je prihvatio i naš savez. Za tu svrhu imamo samo 3 karte za orijentacijsko trčanje koje možemo koristiti pri tečajevima orijentacije.
Odlučili smo se dio karte "Zlatno brdo" iskoristiti za organizirani Tečaj orijentacije 2012. i to dio karte koji po planiranim stazama neće biti korišten za našu utrku, a ipak da ostvarimo doticaj polaznika sa pravom kartom za orijentacijsko trčanje.
Vjerujemo da nastupi naših polaznika i budućih članova OK Sova na tom dijelu karte neće toliko bitno utjecati na raspored snaga na natjecanju u njihovim kategorijama, a ako niti to nije dovoljno, a sve u duhu fer playa voljni smo da naši novi članovi nastupe izvan konkurencije ili da uopće ne nastupe. Ipak, te klinke i klinci su i odrasli hodajći po tom dijelu svoje "planine" i time znaju svaki dio tog terena.
 U tim kategorijama u kojima će nastupiti MŽ 12 i MŽ14 u Hrvatskoj je deficit broja natjecatelja u čemu se većina ljubitelja ovog sporta slaže i smatram da nije napravljena tolika šteta koja će značajno, negativno utjecati na brojnost članova u tima kategorijama, demotiviranjem zbog prednosti koju imaju naši članovi.
Ipak ovu poruku ćemo shvatiti kao pozitivnu sugestiju i inicijativu u cilju širenja našeg sporta potaknutu od vodstva saveza i kao i do sada to će polučiti povećanjem broja budućih članova saveza.
Usput, imam utisak da kada sam 1992. privremeno napustio o-sport, baš zbog nemogućnosti bavljenja tim sportom u Slavoniji i udaljenosti naših klubova, te ratnog stanja, bilo je više natjecatelja na utrkama nego sada.
Moj stav je da savez pored nadzora provođenja restriktivnih odredbi  treba poduzimati aktivnosti sa ciljem popularizacije ovog sporta u Hrvatskoj, povećanjem članstva, pomaganjem osnivanju novih klubova, stručnom i materijalnom, a ne izjavom jednog od članova vodstva da u slučaju da ne pomaknemo termin našeg natjecanja za tjedan dana, "oni neće moći doći na našu utrku, iako njih u klubu ima puno", te tako nisko plasirati ucjenu prema našem klubu, zar ne Damire, a sve zbog tempiranja boljeg termina njihove utrke. Ma da smo pravi savez i zbog navedenih razloga razvoja ovog sporta, to bi bio najmanji problem, ali ići na ovakav način, odlučite sami kako bi vi reagirali.
Pošto smo zadržali termin za našu utrku, naše aktivnosti se i dalje prate i cijene, pa je uočena i nova moguća "rupa za slomiti nogu" protivniku, što se nije dalo propustiti.Ovu moguću povredu je uočio Damir Gobec, stručni tajnik Planinarskog saveza Zagreba i predsjednik OK Vihora i odmah tražio da nadležni u savezu odrade "pritisak". A ja odmah reagiram. Smatram da bi kolegijalna sugestija ili pitanje, na bilo koji komunikacijski način razriješila sumnje i doprinijela boljoj komunikaciji unutar saveza i među klubovima. Mi rastemo, mi kao klub i kao savez (oprostite na mome pogledu), te se samo međusobnom pomoći možemo razvijati, od nedostatka članova do nedostatka materijalno-financijskih sredstava unutar klubova, a kad narastemo u navedenim mjerilima, onda tjerajmo strogoću i bonton!
Lijep pozdrav iz Baranje i čekamo sve poklonike ovog prekrasnog sporta iz Hrvatske i šire na našoj utrci u travnju i mi ćemo doći na sve utrke u Hrvatskoj ove godine, ma gdje se održavale!

subota, 3. ožujka 2012.

Drugi trening!

Održan i drugi trening, sa obečavajućom ekipom!





Još uvjek u zimskom izdanju, ali sunce ih obasjava!