nedjelja, 2. rujna 2012.

Surduk trek Baranja 2012. godine!


Na prostoru bazena u Belom Manastiru, po lagano oblačnom i toplom vremenu, uz lagani povjetarac započeo je dan održavanja Surduk treka Baranja 2012! Oko 07,00 sati počeli su pristizati natjecatelji iz cijele Hrvatske, dok su stranci izostali, iako su prijavaili dolazak.
Nakon registracije pristiglih i upoznavanja sa velikim natjecateljima, zaljubljenicima u ovaj prekrasan oblik savladavanja velikih udaljenosti u prirodi, sa pustolovnim elementima zaključili smo startnu listu sa 44 natjecatelja u svim kategorijama! Za kategoriju ULTRA smo napravili stazu u idealnoj dužini od 50 km i 26 KT, LIGHT je imala 25 km i 17 KT, JOGGING je imala 10 km i 8 KT, a MTB-O je imala 55 km i 27 KT. Očekivali smo više, ali i zadovoljni, jer su se maksimalno odazvali natjecatelji iz Slavonije i Baranje. U 09,30 sati nakon pripreme svih natjecatelja i praćenja medija sa dovoljno bliceva i kadrova, Mario je označio start.
Sa početkom u 10,00 sati održana je i obiteljska utrka "Capriolo" na biciklima, gdje je nagrade najuspješnijima podijelio direktor Capriola, g. Alen!
Iznenađujuće brzo, nakon manje od 2 sata u cilj su utrčao prvak u kategoriji JOGGING - muški, Saša Tadić. Bio je zadovoljan svojim vremenom i što nije pratio Gorana Đuricu, na kraju drugoplasiranog, već je izabrao drugačiju varijantu na zadnju KT i tako bio uspješniji za skoro 3 minute od Đurice. Nakon toga, Sašu i sve ostale natjecatelje dočekalo je osvježenje i voće (a što su imali i na 3 točke za osvježenje na stazi).
 Organizaciju Surduk treka je provelo 11 članova OK Sova i dva volontera, uz podršku Grada Belog Manastira i gradonačelnika g. Doboša i dogradonačelnika g. Stojanovića, a svima njima se zahvaljujem, posebno najmlađima!
Stigla je i pobjednica u JOGGING kategoriji kod žena, Vesna Gašparić, za nešto manje od 3 sata i na svom prvom trekingu sa svojim "pomoćnikom" Vladimirom Đurkasom(koji se natjecao u muškoj konkurenciji), Belomanastircem, oduševljena ovim sportom i kako djeluje zadovoljavajuće nakon uspješnog prolaska staze!
Posebnost ovog sporta, gdje nije nužno trčati čitavo vrijeme, već ovisno o mogućnostima, izmjenjivati tempo kretanja, pa čak i odmoriti na pojedinim lijepim lokacijama ili se okrijepiti i osvježiti, je da je prihvatiljiv za sve dobne skupine i zaljubljenike u sport, prirodu, rekreaciju, ovisnike o adrenalinu i dr. Na kraju se svi ugodno raspričaju o svojim utiscima, šaleći se i umorno zadovoljni svojim uspjehom, uz jelo i osvježenje, dok čekaju proglašenje najboljih! Za jelo se ovog puta pobrinuo poznati Đerika, majstor od kotlića, koji se marljivo brinuo da natjecatelji razvesele svoje nepce lijepim i svepoznatim tradicionalnim jelom, grahom u kotliću (ovom prilikom kotlu), sa suhim mesom, slaninom i kobasama.
I sve je tako teklo do dolaska najboljih u muškoj LIGHT kategoriji Angela Milišića-Zečevića, a potom i u ULTRA kategoriji Krešimira Žagara. Istaknut ću ovdje i drugoplasiranog u Ultra kategoriji Antu Jovića, koji je zaostao za Žagarom nešto više od sat vremena, dok je treće mjesto zauzeo Zoran Andračić! Tada je došla i pobjednica u LIGHT ženskoj kategoriji Danijela Drača, a na kraju, smo dobili i pobjednika u MTB-O kategoriji Miodraga Truhlaža!
Utisci svih natjecatelja su bili pozitivni, oduševljeni utrkom, Banskom kosom, baranjskom planinom sa svojim lijepim, skrivenim dijelićima prirode, dijelovima povijesti, divljači, koja je uljepšavala trenutke trkačima i podizala dozu adrenalina, nekima. Mnogi su bili ugodno iznenađeni onim što su vidjeli i obečavali povratak na drugo izdanje Surduk treka Baranja 2013.
Najmlađi natjecatelj Surduk treka, Nebojša Čubra iz Jagodnjaka, u kategoriji MTB-O, bez prethodnog iskustva i posebnog znanja u orijentaciji stradao je na jednom strmom spustu, pri brzini preko 50 km na sat kada je izgubio kontrolu i pao sa svoga bicikla. Rezultat je oštećen bicikl i razbijena arkada, te ugruvanost. To je samo dokaz da ovaj sport nije niti bezazlen niti jednostavan, već iziskuje trening i pripremu, kao i iskustvo u onom dijelu natjecatelja koji se bori za odličja, što bi Nebojša sigurno osvojio, da je uspio završiti utrku. Njega ne ističem samo zbog ozljede i pada, već zbog toga što je bio jedini baranjac u toj kategoriji, a ukupno je nastupilo samo 3 baranjca u svim kategorijama (što me najviše žalosti), te kao pozitivan primjer mladog sportaša, entuzijasta koji je izabrao da se bavi lijepim i atrkativnim sportom. Želim mu brzo ozdravljenje povratak na dva kotača u prirodi!
U 20,00 sati je provedeno proglašenje pobjednika Surduk treka Baranja 2012. uoči početka Humanitarnog koncerta za izlječenje Biljane Smolčić, kojoj smo i sami donirali skroman prilog. Sve rezultate možete vidjeti na stranicama natjecanja.
Idućeg dana smo skupili sve KT i rezimirali polučeno, te se odlučili da nastavimo rad na organiziranju Surduk treka Baranja 2013. godine, na koji vas ovom prilikom i pozivamo.


Nema komentara:

Objavi komentar